Vrijwilligerswerk

Onze werkwijze
Bestemmingen
 
Onze werkwijze    

 

Je kunt natuurlijk op vakantie gaan om wat meer van de wereld te zien en in contact te komen met andere culturen, maar vaak zie je dan alleen de bestemmingen die voor toeristen bestemd zijn. Vind je het leuk om echt kennis te maken met een land, dan zijn er andere mogelijkheden zoals au pair, high school en vrijwilligerswerk.

Het au pair programma is voornamelijk geschikt voor meisjes die dol zijn op kinderen en ook graag voor langere tijd weg willen gaan. Aan een high school exchange programma kun je alleen deelnemen indien je nog op de middelbare school zit en zo heeft ieder programma zijn beperkingen.

Vrijwilligerswerk biedt jongeren tussen de 18-30 de kans om deel te nemen aan korter projecten, waarbij er echt een bijdrage wordt geleverd aan een goed doel. Wat te denken van werken met aids baby’s in Thailand of in Zuid-Amerika te zorgen voor bedreigde schildpadden?

House o Orange heeft voor Nederlandse jongeren verschillende bestemmingen en nieuwe projecten ontwikkeld die we met trots aanbieden. We werken over de hele wereld samen met gerenommeerde organisaties die jarenlange ervaring hebben met het begeleiden van vrijwilligers. Daarnaast zijn we continue bezig met het zoeken naar nieuwe projecten die aanspreken, dus indien je op zoek bent naar iets dat niet op de website vermeld staat, stuur ons dan even een mailtje (judith.mache@house-o-orange.nl) met je verzoek. Wie weet kunnen we nog voor de zomer aan je wensen voldoen!


Op dit moment bieden we de volgende bestemmingen
Zuid-Amerika
Azië
 

 

Zuid–Amerika - Guatemala

 

Guatamala is een van mooiste bestemmingen van Centraal Amerika en je hebt er bijna alles in een: enorme vulkanen die niet alleen de hoogste zijn, maar ook de meest actieve. Daarnaast tref je er indrukwekkende Maya Ruines aan en de natuur is prachtig. Anderzijds heeft het land al decennia lang te maken met aardbevingen die zeer veel schade aanrichten en natuurlijk is de politieke situatie van het land ook al jarenlang instabiel.
Guatemala is het hart van de cultuur van de Mayas. Je ziet hier nog veel van terug in het dagelijks leven en natuurlijk in de oude Ruines van Tikal, de Maya/Katholieke rituelen van Chichicastenango en de kleurrijke kleding van de bevolking.

Projecten
In Guatemala zijn er verschillende interessante vrijwilligers projecten. Je kunt kiezen uit projecten waarbij je helpt met de verzorging en opvang van kinderen, gezondheidszorg, huisvesting of natuurbescherming.

Humanitaire projecten
Kinderopvangprojecten van kinderen van 1-16 jaar waarvan de ouders vaak drugs- of alcohol verslaafd zijn. Als vrijwilliger assisteer je de leiding met spelen, koken, knutselen en huiswerk maken van de oudere kinderen.

Natuurbeheer
Deze natuurbeschermingsorganisatie werkt op twee locaties: in Peten en Park Hawaii.
Doel van deze organisatie is de bescherming van bedreigde diersoorten en hun leefomgeving. Ook geven ze onderwijs en voorlichting op gebied van natuurbeheer en duurzame ontwikkeling.
een voorbeeldtaak voor vrijwilligers zou bijvoorbeeld zijn:
het opzoeken van schildpadden die ‘s nachts het strand op komen om eieren te leggen. De vrijwilligers verzamelen de eieren en brengen ze naar de kweekstek in het park. Als de eieren zijn uitgekomen moet de kleine schildpadjes weer worden uitgezet op het strand. Overdag kan er worden geassisteerd bij het verzorgen van de dieren uit de dierenopvang.

Accommodatie
In de meeste gevallen verblijf je bij een gastgezin of in een “guesthouse”.


Zuid–Amerika - Bolivia

Bolivia mag dan een van de armste landen van Zuid-Amerika zijn, op cultureel en natuur- gebied is Bolivia uitzonderlijk. Het Andesgebergte is overweldigend en de overblijfselen van de oude beschavingen maken Bolivia tot een fantastische bestemming. Een van de bijnamen van Bolivia is het Tibet van Zuid-Amerika: het is het hoogste en meest geïsoleerde land van Latijns-Amerika. Het leuke aan Bolivia is dat de traditionele cultuur, religie en waarden overal te vinden zijn. De westerse invloeden zijn op veel plaatsen nog nauwelijks merkbaar en door te wonen en werken tussen de bevolking, leer de schoonheid van dit uitzonderlijke land binnen korte tijd goed kennen.
In Bolivia moet je zeker de tijd nemen om wat culturele plekken te bezoeken zoals de historische ceremoniële plek Tiahuanaco, de legendarische mijnen van Potosí, de laaglanden in het westen of de oude Inca overblijfselen in de Andes. Bolivia heeft een turbulente geschiedenis, maar het beeld dat veel mensen tegenwoordig van het land hebben, van drugsbaronnen tot revolutionairen, is erg overdreven. Binnen Zuid-Amerika is het 1 van de rustigste bestemmingen om heen te gaan.

Projecten
Het grootste project in Bolivia is in het natuurpark Parque Machia, Villa Tunari. De werkzaamheden zijn gericht op dieren en het behoud van de natuur.

Taken van de vrijwilligers
De werktijden zijn van 7.30-18.00 en de taken lopen zeer uiteen. Voorbeelden van verschillende taken zijn: het verzorgen van zieke apen, het geruststellen van nieuw gekomen dieren, het verschonen van hokken en het uitlaten van poema’s en andere katachtige.

Accommodatie: Verblijf in het “volunteer house”.

Basis kennis Spaans is aanbevolen.
 

Azië - Thailand

 

Het Koninkrijk Thailand is een van de populairste vakantiebestemmingen in Zuid-Oost Azië. Dit komt met name door de geweldige combinatie van natuur, tempels, de Thaise gastvrijheid, de geschiedenis en natuurlijk de overheerlijke Thaise keuken. Thailand heeft voor ieder wat wils: prachtige stranden, natuur, cultuur, maar ook het welbekende nachtleven van Bangkok. Thailand en haar bevolking zijn natuurlijk beïnvloed door het contact met andere culturen, maar de echte Thaise gewoonten vind je overal terug: vrolijk, beleefd, maar ook trots en sterk door de eeuwenlange strijd om onafhankelijkheid van de geest.

 

Monarchie en religie zijn heilig in Thailand. De bevolking is tolerant van aard, zolang je maar geen grappen over het geloof en de monarchie maakt. De Thai is veelal Boedistisch, en monniken in hun oranje gewaden kom je overal tegen. De tempels staan ook open voor toeristen, maar je moet wel met passende kleding naar binnen dus geen korte broeken of rokjes en geen mouwloze t-shirts of topjes.

Projecten
Het programma bestaat uit 7 weken , waarvan de eerste week een introductie is en de tweede een relax week aan het strand waarbij je ook de andere vrijwilligers zult leren kennen. De 5 daaropvolgende weken werk je aan een project. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden:
 Natuurwerk (in samenwerking met de Royal Thai Forestry Department zorg je voor een natuurgebied)
 Gezondheid (in een Boedistische tempel werk je samen met de monniken aan de verzorging van HIV/ AIDS patiënten of je kunt kiezen voor werk in een Ziekenhuis in het midden van Thailand)
 Jongerenwerk (werken met drugsverslaafde jongeren)
 Sociaal werk ( in bijvoorbeeld bejaardentehuizen of verzorgingstehuizen voor gehandicapten)
 Lesgeven (zowel op basischolen en middelbare scholen maar ook op meer informele wijze Engels les geven aan kinderen en ouderen)
Naast dit soort projecten is het ook mogelijk om studieprojecten te doen zoals bijvoorbeeld leven in een klooster en leren over het Boeddhisme of iets wat gerelateerd is aan je eigen interesse of studiegebied. Het is wel belangrijk dat je dit ruim van te voren aangeeft wat je precies wil, omdat hier speciaal naar gezocht moet worden en er een programma op maat aangeboden wordt.

Accommodatie

Dit is afhankelijk van het project en soms ook van je eigen keuze.


Azië - India

India is een enorm groot land met meer dan 1 miljard inwoners! Na aankomst in een van de grote steden in India, heb je nauwelijks door dat de cultuur en de gewoonten van de mensen heel anders zijn dan bij ons. Pas als je in een van de kleine dorpjes komt om mee te helpen met een project, zul je merken dat de Indiërs een apart volk zijn met veel tradities.

Projecten
Het programma bestaat uit 7 weken* , waarvan de eerste week een introductie is en de tweede een relax week aan het strand waarin je kennis kunt maken met de rest van de groep vrijwilligers. De daarop volgende 5 weken ben je aan het werk op je project. De projecten verschillen per periode, maar je kunt natuurlijk je voorkeuren aangeven. De diverse mogelijkheden zijn:
 Natuurwerk (bijvoorbeeld bebouwing en organische landbouwprojecten, fair trade projecten, eco-tourisme en natuurlijk werken in natuurgebieden)
 Werken met kinderen (lesgeven, begeleiden van jongeren, werken met weeskinderen, en natuurlijk sport en spel met kinderen)
 Medische projecten (in klinieken, werken het HIV/AIDS kinderen, drugs en alcoholverslaafden)
 Overig (zoals bouwen, schilderen en ontwerpen)

* verlenging is mogelijk met 4 weken

Accommodatie
Dit verschilt per project.